Forskellige muligheder for hjælp

I Danmark har vi i lang tid været vant til at erfaringsudveksling omkring bæreredskaber sker til grams. Grams er private begivenheder som bæreglade forældre holder, hvor der inviteres hjem til kaffe og kage og hygge omkring bæreredskaber. Mange nye bliver også anbefalet at tage til grams, for at lære at vikle. F.eks. er der i Odense fast grams i IKEA en gang om måneden.

Men, når der nu er disse gratis begivenheder der bliver arrangeret løbende, hvorfor så overhovedet booke en bærevejleder. Hvad er forskellen på hvad jeg kan som bærevejleder og den vejledning der oftest er mulighed for ved grams? Og hvilke andre muligheder har vi for at lære at bære vores børn?

Grams

Et grams er en fantastisk mulighed for at prøve og mærke forskellige bæreredskaber og nørde lidt mere i forskellige tekstilsammensætninger og fordele og ulemper ved disse. Ofte er der andre, mere erfarne, vikleforældre med til grams, og de deler ofte gerne ud af al deres viden. Denne mulighed for at være sammen med andre forældre er også en af de største fordele ved grams.

Fordi det er forældre der har deres egne børn med også, oftest, så er der ikke altid mulighed for at få en lang og fokuseret vejledning i en binding. Derfor oplever jeg også at det oftest er en fordel at I har lidt erfaring med bæreredskaber, før I tager til grams.

Viklebibliotek

Ved et viklebibliotek, hvad end det er et bibliotek der har specifikke åbningstider eller ej, er der også mulighed for, som ved grams, at mærke og prøve forskellige bæreredskaber. Der er oftest et større udvalg af typer af redskaber ved et bibliotek end ved grams, da dette er bibliotekets formål.

Når vi besøger et viklebiblioteket, er det også oftest en god idé at have en fornemmelse for hvilket bæreredskab det er man gerne vil prøve eller se demonstreret, pga. den lettere begrænsede tid med den bærevejleder der står for biblioteket. Der vil oftest ikke være tid til en dybdegående vejledning, men der er mulighed for at få tilpasset eller justeret jeres eget medbragte redskab, hvis I godt kunne tænke jer dette.

Pga. tidsbegrænsningen ved et viklebibliotek, er det oftest ikke muligt at få hjælp til rygbæring, da dette kræver mere ro og overskud end der kan være ved et viklebibliotek.

Derudover er det også begrænset hvor meget det er muligt at hjælpe hvis I eller jeres barn har fysiske udfordringer ift. at bære, som for eksempel for tidligt født, hoftedysplasi, tandembæring etc., da dette kræver mere tid og ro til at få tilpasset løsningen og bæreredskabet bedst muligt til jeres behov.

Ved viklebiblioteker er der også mulighed for at leje et bæreredskab med hjem, hvis I gerne vil have mulighed for at prøve det mere af.

Workshops

Workshops er undervisning i grupper af en bærevejleder. Her vil der være fokus på ét specifikt emne, f.eks. frontbæring, rygbæring, ringslynger, bæreseler, tandembæring eller lignende. Derfor er workshops fantastiske hvis der er et aspekt indenfor bæring I gerne vil øve eller blive bedre til.

Workshops er i grupper af 3-6 mennesker, plus børn, og er ofte en brugt løsning af mødregrupper, der har børn i samme alder og ofte er nogenlunde samme sted i deres bærerejse.

En workshop varer 3-4 timer, og der er derfor god mulighed for at gå i dybden med det valgte emne og øve med demonstrationsdukker, inden egne børn skal prøve forældrenes nye evner.  Der vil også være fokus på sikkerhed og ergonomi under hele workshoppen, med forskellige tips og tricks der kan hjælpe jer videre i jeres rejse.

1:1 vejledning

Ved 1:1 vejledning er fokus på 1 eller 2 emner som I har valgt. Der er god tid til at gå ned i dybden med de forskellige muligheder og finde den løsning der fungerer bedst for jer, lige meget hvilke udfordringer vi støder på undervejs.

Derfor er dette især også et ideelt valg, hvis du gerne vil lære at bære på ryggen, men er nervøs for det, hvis du gerne vil lære at tandembære, eller vil lære at amme i dit bæreredskab.

Selve konsultationen tilpasses jeres behov, hvilket betyder der er god tid til at sørge for mad, bleer, søvn m.m. for både jer og barnet. Undervejs i konsultationen vil I have rig mulighed for at øve med demonstrationsdukker, så I føler jer så sikre i processen som muligt, inden I skal prøve med jeres eget barn.

Certificeret bærevejleder

Så hvad betyder det egentligt at få hjælp af en certificeret bærevejleder. Når I bruger en bærevejleder, er I garanteret at der er fokus på sikkerhed og ergonomi undervejs i hele processen. At den løsning vi finder er tilpasset jer og jeres barn bedst muligt.

Derudover er I også forsikret at den vejledning I får, følger den nyeste forskning inden for området og at bærevejlederen er opdateret på forskning, sikkerhed og ergonomi.

Hvad anbefaler jeg?

Hvad jeg så anbefaler, kommer helt an på jeres behov. Hvis I er meget nye i at bruge bæreredskaber, eller I vil prøve kræfter med noget helt nyt inden for bæring, så anbefaler jeg absolut at I kontakter en bærevejleder. Her kan I få den råd og vejledning som I føler I mangler.

Hvis du derimod har masser af erfaring og du gerne vil have muligheden for at prøve lidt nyt eller mærker og ser nogle nye bæreredskaber, så kan det være at et viklebibliotek eller et privat grams er lige noget for dig.

Og hvis I er en gruppe der sammen gerne vil vide noget mere om samme emne, så er workshops og gruppevejledninger en formidabel mulighed.

Hvis I har spørgsmål til noget som helst, er I selvfølgelig altid velkommen til at skrive til mig via min kontaktformular.

Sikkerhed i bæreredskaber<< >>Selvomsorg for forældre

You must be logged in to post a comment.