Strækvikler – hvad kan de?

Hvad er en strækvikle? Hvad kan en strækvikle, i forhold til andre bæreredskaber? Og er der forskellige typer af strækvikler?

Hvis dette er nogle af dine spørgsmål, så læs endelig videre.

Hvad er en strækvikle?

En strækvikle er et langt stykke stof, ofte ca. 4,5 – 5 m langt, hvor stoffet er elastisk. Det bruges ved at vikle det rundt om kroppen på den person der skal bære barnet, og gøres helt klar og bindes færdig, inden barnet sættes i strækviklen.

Hvad kan en strækvikle så?

En strækvikle er rigtig god til nyfødte babyer, da den netop kan bindes på forhånd, og når strækviklen først er bundet, kan vi tage barnet ind og ud af strækviklen så mange gange vi har behov for, uden at binde strækviklen op hver gang. Dette kan vi netop fordi der er stræk i stoffet, hvilket oftest er fordi der er elastan i den.

Derfor er den for mange mere overskuelig at lære, fordi vi ikke skal binde den, mens vi også holder barnet. Da det er et langt stykke stof, kan den også bruges af alle mennesker, og den bliver automatisk justeret hver gang når vi binder den.

Strækket i viklen giver også en ekstra smule bevægelse for barnet, der minder om den slags bevægelser som barnet kender inde fra maven. Dermed kan strækviklen være med til at mildne overgangen fra at være inde i til uden for mors mave og støtte forældrene i det fjerde trimester.

Baby i strækvikle fra JPMBB (Je Porte Mon Bebe / Love Radius)

Er der forskellige typer af strækvikler?

Ja, det er der. De to hovedtyper er en-vejs strækvikler og to-vejs strækvikler. Forskellen er, at en-vejs strækvikler kun har stræk på den korte led, hvor to-vejs strækvikler har stræk på både den korte og den lange led. Hvis du er i tvivl hvad din strækvikle er, så tjek vaskemærket. Hvis der er elastan i strækviklen, så er det en to-vejs, hvis der ikke er elastan i, så er den en en-vejs.

To strækvikler foldet sammen. To-vejs strækvikle fra JPMBB (Je Porte Mon Bebe / Love Radius) og en-vejs strækvikle fra Moby.

Da måden vi binder en strækvikle på, er forskellig, alt efter om det er en en-vejs eller en to-vejs strækvikle, er det en vigtig information at have. De fleste videoer med guides til strækvikler, på YouTube og andre steder, er videoer med to-vejs strækvikler. Derfor kan vi som forælder med en en-vejs strækvikle godt føle os meget frustreret, for hvis vi binder en en-vejs strækvikle på samme måde som en to-vejs, så fungerer det ikke ret godt. Denne frustration kan nemt betyde at vi giver op på strækviklen som et redskab i dagligdagen, hvilket jeg synes er synd, hvis dette kunne ændres ved den rigtige vejledning.

Du kan se min video omkring hvordan vi binder en en-vejs strækvikle her: https://youtu.be/lc7-vtn-vTs

Du kan se Anita fra Bær Kærligts video med en to-vejs strækvikle her: https://youtu.be/5VwBKUA7Jyk

Af mærker af to-vejs strækvikler kan jeg nævne:

 • Love Radius (det tidligere Je Porte Mon Bébé), både deres original og deres basic
 • Boba
 • Hana Baby
 • Ergobaby Aura
 • Müsli
 • Coracor
 • MamaEASY af Mamaslife

Mærker af en-vejs strækvikler:

 • Moby
 • LennyLamb
 • Didymos
 • ByKay
 • Wrapsody
 • MamaFLEXI af Mamaslife
 • Tricot-slen

Udover de to forskellige typer af strækvikler, eksisterer der også bære t-shirts og lignende, som er lavet af strækbart materiale. Disse vil jeg gennemgå i en anden blogpost.

Hvis du/I er i tvivl om hvad der vil fungere for jer at vælge, så kontakt mig og book en 1:1 vejledning. Så hjælper jeg jer gladeligt i gang med at bære jeres børn. I kan læse mere om hvad en vejledning indeholder under bærevejledning.

Hvordan hjælper bæreredskaber i juletiden?<< >>Myter og fordomme om at bære vores børn

Has one comment to “Strækvikler – hvad kan de?”

You can leave a reply or Trackback this post.

You must be logged in to post a comment.